Ayurveda

Ayurveda je alternativní léčebná metoda, která pochází z Indie, kde se praktikuje už více než 5000 let – jde o nejstarší praktikovaný léčebný systém na světě. Slovo Ayurveda je odvozeno ze sanskrtu, „Avu“ znamená „život“. Jejím hlavním cílem je navodit pacientovi rovnováhu mezi tělem a duší, přičemž se při léčbě používají speciální léčebné metody a bylinné preparáty. Každý člověk má vlastní směs energií, pro ayuervedu je důležité vytvořit mezi těmito energiemi rovnováhu.

Tři síly

Základem je tzv. prána – kosmická životní energie, která prochází vším živým. Naše funkce řídí tři základní síly – tzv. doshy (Vata, Pitta a Kapha). Ty vznikly z pěti elementů: éter, vzduch, voda, země a oheň. A právě našimi smysly můžete tyto doshy harmonizovat a stabilizovat. Na doshy působí především čaje, které podporují rovnováhu a jsou vyráběny z těch nejjemnějších bylin.

Ayurvédská masáž

Ayurveda zahrnuje velmi široké spektrum léčebných metod jako např. bylinky, jóga, cvičení, výživa…. Postupně však pronika i do světa wellness. Především ayuervédská masáž bývá velmi ceněná, protože působí na fyzické i mentální úrovni. Využívá kromě svalové stimulace kouzla doteku a působení vonných olejů, a rovněž pomáhá všem systémům těla navodit pocit samoléčby. Masáž trvá přibližně 40 minut a vykonává se za použití teplého sezamového oleje, s příměsí oleje z pomerančových květů.

Při čem ayurvéda pomáhá?

Ayurveda pomáhá zejména k mentální relaxaci, zastavuje předčasné stárnutí a pomáhá také při poruchách spánku. Posiluje svaly a plíce, zvyšuje cirkulaci krve a lymfatického systému, zlepšuje funkce vnitřních orgánů, napomáhá při poruchách trávení a při spalování tuků. Masáž celkově navozuje pocit mládí a vitality, je výbornou součástí zdravého životního stylu. Léčí celou osobu a nejen choroby, protože Ayurveda věří, že léčení nemoci neodstraňuje příčinu choroby.

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Přejít nahoru