Chůze trochu jinak – Nordic walking

Nordic walking můžeme volně přeložit jako „Severská chůze“. Poprvé byla jako samostatný sport předvedena ve Finsku na jaře roku 1997. Už tehdy bylo dokázáno, že tento jednoduchý sport velmi příznivě působí na srdcovo-cévní systém a viditelně posiluje a podporuje vitalitu celého těla. Od té doby se rozšířil přes další skandinávské země do západní i střední Evropy. Velkou popularitu si tento sport získal hlavně v německy mluvících zemích.

Nordic walking si vybrali běžkaři, kteří hledali takový druh sportu, který by co nejvíce připomínal běh na lyžích. Takhle se na zimní sezónu mohli připravovat i během období, kdy už na horách není sníh. Podobně jako při běžkování je do pohybu zapojena až pětina všech svalů na těle. Je tak při spalování kalorií mnohem účinnější než klasická chůze nebo běh. Je to jednoduchý, zábavný a efektivní způsob, jak sportovat a být ve výborné kondici.

Jeho základem je chůze s dvěma hůlkami, díky čemuž se každého kroku efektivně účastní i celá horní polovina těla. Během cesty lze dělat přestávky, které jsou vyplněny posilovacími a strečingovými cviky, při nichž se opět používají hůlky. Pro děti se v rámci tohoto sportu dá vymyslet spousta nejrůznějších her.

Předností v porovnání s během je, že při nordic  walkingu – jako při chůzi – odpadá fáze letu vzduchem a následný dopad na zem. Znamená to, že je mnohem ohleduplnější ke kloubům a vazům nohou. Proto bývá doporučován i lidem s nadváhou nebo s ortopedickými problémy. Při tomto pohybu je rovněž posilován srdeční a oběhový systém. Zlepšuje se ceková kordinace a uvolňuje se napětí svalů v oblasti ramen a šíje.

Díky tomu působí preventivně proti bolestem páteře zejména u lidí, kteří mají sedavé zaměstnání. Narozdíl od většiny jiných sportů může s nordic walkingem začít každý prakticky kdykoliv a kdekoliv. To znamená, že můžete vyrazit z domu a vydat se na cestu v jakémkoliv ročním období.

Chodit můžete sami, s rodinou nebo s přáteli. Protože intenzita námahy není podmíněna rychlostí chůze, ale způsobem provedení jednotlivých pohybů při ní, mohou spolu na nordic walking vyrazit i lidé s rozdílnou fyzickou kondicí a ani jeden nebude mít pocit promarněného času. Jedinou povinnou výbavou na nordic walking jsou speciální hole. Kromě toho se doporučuje koupit si kvalitnější obuv pro lehkou turistiku a sportovní oblečení, v němž se budete cítit pohodlně.

V současnosti si nordic walking můžete vyzkoušet sami nebo za pomoci odborníků a trenérů.  Mnohé lázně v Česku, ale i v blízkém zahraničí nabízí relaxační a lázeňské pobyty, v rámci kterých si můžete zapůjčit speicální hole určené pro „severskou chůzi“ a jít se projít do hor.

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Přejít nahoru