Cítíte se slabí a bez energie? Nepodceňujte to!

Máte pocit únavy a bolí Vás celé tělo, i když pro to není žádný důvod? Připadáte si bez energie, a přitom jste ani nepřekonali žádnou nemoc nebo nevykonávali žádnou náročnou činnost? V tom případě zbystřete pozornost! Ukázalo se, že kromě únavového syndromu existuje ještě jedno onemocnění podobného typu se strašidelným názvem fibromyalgie. Pokud máte unavené svaly, cítíte se jako vymačkaný citrón a všechno Vás bolí, čtěte, co se za tím může skrývat!

Fibromyalgie je onemocnění, kterým trpí přibližně 3 procenta populace. Nejčastěji se projevuje bolestmi v oblasti trupu a  končetin, které neustále přetrvávají i po dobu tří měsíců. Pacienti pociťují zejména v ranních a večerních hodinách nepříjemnou ztuhlost kloubů a svalů, jsou velmi unavení, stále nervózní, mají problémy se spánkem a trpí depresemi. Příčinou fibromyalgie může být dlouhodobý stres, infekční onemocnění, ale například i nadváha.

Jsem opravdu nemocný, nebo si to jen namlouvám?

Někteří lidé, dokonce i lékaři, neberou příznaky tohoto onemocnění vážně. Spíš to berou jako projev hypochondrie nebo hysterie. Jenže člověk nedokáže s tak obrovskou únavou běžně fungovat. Když se Vám chce neustále spát, není možné, abyste své povinnosti plnili na sto procent. Navíc to neprospívá ani dobrým vztahům v rodině. Malé děti potřebují hodně pozornosti, nemluvě o manželovi či manželce.

Ti, kteří trpí fibromyalgií, mají dlouhodobé potíže, tato nemoc však neprokazuje žádné výrazné změny ani na jejich rentgenových snímcích. Proto je fibromyalgii velmi obtížné identifikovat. Nejde ale pouze o únavu a vyčerpání. Tento typ choroby s sebou přináší i oční poruchy, alergie, problémy s polykáním, abnormality při vylučovacím procesu a podobně. U žen se může vyskytnout i bolestivá menstruace a záněty pohlavních orgánů.

Léčba fibromyalgie

Jestli se vám zdá, že Váš momentální stav odpovídá popisu fibromyalgie, nečekejte a obraťte se na specialisty, kteří se tímto onemocněním zabývají:revmatologové, rehabilitační lékaři a psychiatři. Léčba se zaměřuje na všechny příznaky onemocnění, tedy i na intenzitu bolesti, deprese a únavu. Fyzioterapeuti Vám pomohou s relaxací, fyzioterapií i psychologickou péčí. Při léčbě se využívají různé lázeňské procedury jako masáže, vířivky a podobně.

Pozitivní myšlení = půl zdraví

Ze zkušeností lidí, kteří fibromyalgií trpěli, se osvědčilo, že dobrá psychika, optimismus a zdravý životní styl jsou pro odstranění tohoto onemocnění tou nejlepší kombinací. Žádné cigarety ani alkohol, cvičení ve vodě, odlehčený jídelníček – to vše Vám zvedne náladu a začnete se uzdravovat.

Při tomto onemocnění může výrazně pomoci i lázeňský pobyt. Ten Vám může doporučit lékař. Pokud si potřebujete jen odpočinout a zrelaxovat, je tu pro Vás relaxační pobyt. Tak neváhejte a dopřejte si relax a pohodu, kterou si zasloužíte!

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Přejít nahoru