Floating – plavání v mušli či ve vaječné skořápce

Chtěli byste se cítit jako kosmonauti ve vesmíru? Jedna možnost by tu byla. Jen se při ní trošku namočíte. Floating je neobvyklá procedura sloužící k relaxaci těla i mysli. Je založená na principu plavání bez tíže a simulace dokonalého prostředí Mrtvého moře. Takové prostředí je ideální  pro absolutní relax pro celý organismus. Probíhá v relaxační vaně ve tvaru mušle nebo vejce, jejíž originální název zní  floating tank. Tento tank je naplněný speciálním roztokem, jehož složení je téměř identické s vodou v Mrtvém moři. Proto se v něm tělo pohybuje jakoby bez gravitačního působení.

Aby byl účinek této procedury co nejefektivnější, používají se vodní a vzduchové trysky, intimní světlo a relaxační hudba. Při výběru hudby však dávejte pozor, aby vás příliš nerozptylovala při relaxaci a koncentraci. Příjemná klimatizace způsobí, že člověk se úplně odpoutá od všech vnějších rušivých elementů a dochází k úplnému uvolnění. Během takové relaxace  mozek produkuje hormony štěstí, proto je člověk vesele naladěn a vyzařuje pozitivní energii.

Floating se začal používat v šedesátých letech v Americe za účelem získávání psychické a fyzické kondice kosmonautů a vrcholových sportovců. Floating tank je během procedury zavřený, protože jedině tak je dosažena ideální atmosféra pro absolutní relax. Uvolní se celý pohybový aparát, klouby, svaly a především se uvolní vědomí. Obyčejně tato procedura trvá 40 až 50 minut při teplotě vody 36°C.

Před floatingem…

Samozřejmě si nezapomeňte odskočit, abyste nemuseli proceduru přerušovat. Uvnitř floating tanku se budete cítil lépe, pokud nebudete právě po jídle. Poslední jídlo si dejte i několik hodin před absolvováním procedury. Zaměřte se na hudbu, při níž se budete soustředit na to, zda správně dýcháte, a nebude vás přivádět k jiným myšlenkám.

Pokud máte po těle nezahojené rány, přeplánujte si raději tuto proceduru na později, případně si rány před vstupem do floating tanku ošetřete vazelínou. Po floataci se budete cítit š|ťastní, téměř jako pod vlivem psychotropních látek, proto buďte velmi opatrní při řízení automobilu.

Floating má i léčebné účinky

Floating doporučují mnozí odborníci a zdravotní profesionálové jako prostředek k léčbě různých onemocnění a problémů:

  • zlepšuje projevy většiny kožních chorob (psoriáza, ekzém, alergie),
  • má blahodárné účinky na celý organismus (klouby, páteř, revmatická onemocnění, ischias, pooperační stavy),
  • pomáhá při léčbě dýchacích cest přes inhalaci par z koupele,
  • redukuje únavu, nespavost,
  • odstraňuje stresy a deprese,
  • podporuje boj s nadváhou,
  • slaná koupel eliminuje bolesti hlavy a migrény,
  • urychluje hojení ran a popálenin,
  • může být doporučena při onemocněním souvisejících s krevním tlakem.

S floatingem se setkáte v mnoha wellness centrech a lázních. Pokud toužíte po dokonalé relaxaci, zajeďte si na relaxační alebo lázeňský pobyt. Poskytne vám všechno, co potřebujete.

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Přejít nahoru