Jak na revmatická onemocnění

Revma je označení pro skupinu různých onemocnění, která postihují systém pohybového ústrojí, tedy klouby, svaly, šlachy a měkká tkaniva. Ke zmírnění příznaků se doporučuje dodržování správné životosprávy, mírný pohyb a lázeňská léčba. Nejvážnější případy nastávají, když revma zasáhne klouby nosící hmotnost, tedy bedra nebo kolena. Tehdy dokáže velmi znepříjemnit život.

Rozlišujeme zánětlivé a nezánětlivé druhy revmatu. Nejčastějším zánětlivým typem je revmatoidní artritida, která se vyskytuje více u mladších žen. Nezánětlivé – degenerativní onemocnění postihují pacientky nad padesát let. Revmatoidní artritida se častěji objevuje u žen než u mužů, v poměru asi tři k jedné. Naopak zánětlivým onemocněním páteře trpí víc muži.

Prevence? Bohužel ne

Revma postihuje kromě pohybového aparátu i životně důležité orgány jako je srdce, játra nebo ledviny. Zasahuje i cévy, proto jsou pacienti s revmatem náchylnější k srdečním chorobám a nemocím krevního oběhu.  V průměru se těmto pacientům zkracuje život o deset až patnáct let. Revma se v běžném životě projevuje velmi nepříjemně. V ranních hodinách člověk pociťuje ztuhlost, sníženou pohyblivost, oteklé klouby a podobně.

Čím dříve se onemocnění revmatu podchytí, tím větší je šance zmírnit jeho průběh. Proto pokud pozorujete projevy některých z výše uvedených znaků během více než 6 týdnů, určitě navštivte lékaře. K léčbě revmatických potíží se předepisují různé léky, které mohou zlepšit stav pacienta. Úplně vyléčit sa však prozatím nedá. Na tento typ onemocnění neexistuje ani účinná prevence.

Jak na revma

I přesto, že se revma nedá  úplně vyléčit, existuje několik tipů, které pomáhají pacientům snáz snážet jeho příznaky.Zdravý životní styl, pestrá strava s omezením živočišných bílkovin a mírný pohyb jsou návodem, jak s revmatem žít v „příměří“. Nejvhodnější je vařená nebo dušená zelenina, celozrnné těstoviny a základem je dodržovat pitný režim. Doporučuje se pít čistou vodu, určitě ne bublinkové nápoje.

Z pohybových aktivit jsou pro revma vhodné ty méně náročné, které jsou jakousi formou relaxace, avšak zároveň působí jako terapie proti revmatu. Za zmínku stojí chůze, plavání, Tai chi nebo fitness pod odborným dohledem a různá relaxační cvičení. Vždy je však zapotřebí být maximálně opatrný. Raději cvičte častěji a méně intenzivně a zátěž pomalu postupně zvyšujte. Při některých druzích revmatu, zejména při dlouhodobě léčeném zánětlivém revmatu, jsou svaly a šlachy oslabeny natolik, že hrozí jejich natržení.

Pomůže lázeňská léčba

Lázeňská zařízení nabízejí pro revmatické pacienty léčebné pobyty zaměřené na obnovení funkčnosti postižených kloubů a navození svalové rovnováhy. Tento typ léčby je pro revmatické pacienty ideální. Pacient necvičí sám, ale pod dohledem profesionálního fyzioterapeuta s individuálním cvičebně-léčebným programem.

K léčebným procedurám, které mají na průběh revmatu příznivý vlyv, patří například hypertermální terapie, který využívá bahenní zábaly a termální lázeň, termoléčba pomocí parafínového zábalu a suchých teplých obkladů nebo vodoléčba s využitím podvodní masáže, skotských střiků a střídavé nožní koupele.

Revmatická onemocnění

Mezi druhy revmatických onemocnění patří:

  • Artróza – poruchy chrupavky kloubu způsobené špatným nebo přehnaným zatížením.
  • Osteoporóza – úbytek kostní hmoty, kostra ztrácí stabilitu, zvyšuje se riziko lámání kostí.
  • Fibromyalgie – je způsobena tvrdnutím svalstva, projevuje se přetrvávajícími bolestmi svalů a šlach, k tomu se zvyšuje citlivost na tlak.
  • Revmatická artritida – bolesti v kloubech prstů a rukou, ztuhlé klouby, v průběhu trvání může dojít k deformacím.
  • Morbus Bechterew – chronický zánět kloubů, speciálně páteře. Ta může tuhout. Hlavním příznakem je hluboko vsazená chronická zánětlivá bolest zad.
  • Dna – onemocnění látkové výměny, které vzniká vysokou koncentrací kyseliny močové v těle a způsobuje zánět kloubů.

Protože revmatické onemocnění je pro většinu pacientů diagnózou celoživotní, každá investice do zdravotního stavu se počítá jako velké plus. Může totiž později rozhodnout například o tom, zda bude jednou potřebné voperovat umělý kloub. Také relaxační pobyt může být při takových problémech prospěšný. Pacient vymění aspoň na pár dní bolesti a nepříjemnosti za skvělý relax.

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Přejít nahoru