Jak posílit imunitní systém

Jste stále dokola nemocní a jen co se vzpamatujete z jedné choroby, už na Vás sedí další? Máte pocit, že se na Vás lepí bacily jako včely na med? V tom případě je třeba konat! Oslabený imunitní systém není žádná legrace a pokud chcete mít klid od neustálého smrkání a kašlání, čtěte dál! Přinášíme Vám několik rad, které Vám pomohou posilinit obranyschopnost Vašeho organismu. S trochou snahy a odhodlání se Vám to podaří raz dva!

Chladná roční období jsou rájem pro vznik respiračních onemocnění jako je bronchitida, zápal průdušek, inifekce horních a dolných cest dýchacích. Pokud se chcete těmto diagnózám vyhnout, musíte pro to něco udělat. Imunitu ovlivňuje mnoho tělesných orgánů – mozek, nervy, pokožka, krevní buňky, lymfa, hormony, látková výměna a mnoho dalších, které spolu vytvářejí ucelený obranný systém proti různým bakteriím a infekcím. Tento systém se dá posilnit různými způsoby.

Otužování

Pro začátek nic složitého – začněte se otužovat. Střídání teplé a studené vody během sprchování, později přejděte na úplně studenou sprchu. Větrejte doma i v práci; když jdete ven, oblečte se přiměřeně, ale zase je lepší mít teplé rukavice, čepici a boty než pět vrstev oblečení. Pití studené vody nahraďte čajem, spěte v chladnější místnosti. Tak nebudete mít problém jít do práce bez toho, abyste cvakali zuby, nebudete platit závratné částky za topení a nestrávíte polovinu zimy v pracovní neschopnosti.

Smích

Určitě už víte, že smích je lékem na všechno. Dokonce i na bacily a viry! Psychika jde ruku v ruce s fyzickou schránkou. Takže když se směje duše, směje se i tělo. Samozřejmě, že od Vás nikdo nechce nucený smích. Spíš se snažte o probuzení své humorné stránky. Nebraňte svým emocím vyjít na povrch. Zkuste sledovat víc komedií než hororů či dramat, poslouchejte veselejší a dynamičtější hudbu místo smutných balad a podobně. A věnujte se přátelům, s nimiž se cítíte dobře.

Výživové doplňky

Posílení imunity prospívá například hlíva ústřičná, kterou najdete v přirozené, ale i v kapsulové formě. Doporučuje se rovněž rakytníková šťáva, plná vitamínu C, zázvorový čaj s medem a citrónem nebo betaglukan, který také podporuje obranyschopnost. V lékárně najdete celou řadu přípravků, které pomohou posílit Vaši imunitu.

Zdravá strava

Vytrněte se ze stereotypu a zkuste i jiný druh zdravé kuchyně. Vyvážená strava plná vitamínů a stopových prvků také pomáhá imunitnímu systému. Zkuste například polévku miso s mořskou řasou nebo houbičky shitake. Nemáte rádi pokusy s jídlem? Nevadí, postačí i tradiční česká kuchyně. Jen k ní přidáte spoustu zeleniny a ovoce. Nesmí chybět ani bílkoviny v podobě kvalitního masa, ryb nebo mléčných výrobků, komplexní sacharidy a omega mastné kyseliny.

Co zabírá nejvíc:

  • pravidelný pohyb, sauny, masáže a jiné procedury, které přirozeně podporují imunitní systém,
  • péče o duševní hygienu – pravidelně relaxujte, vyhýbejte se stresovým situacím, problémy řešte s klidem a chladnou hlavou, nepřeceňujte své síly,
  • v období chřipkových virů vyzkoušejte eukalyptové nebo borovicové aromalampy, které tyto viry a bakterie ničí,
  • dbejte na pitný režim, upřednostněte ale teplé nápoje před studenými.

Pokud dodržujete podobné návyky ať už ve stravování nebo v ostatních aktivitách po celou dobu a Vaše zdraví je navzdory tomu stále nalomené, určitě vyhledejte lékařskou pomoc! Váš problém by mohl být o dost vážnější, než si myslíte.

Množství procedur, které posílí Váš imunitní systém, zažijete i během lázeňského nebo relaxačního pobytu! Neváhejte a udělejte něco pro své zdraví!

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Přejít nahoru