Který typ saunování je vhodný pro vás?

Věděli jste, že saunovat se dá různými způsoby? Každý z nich má své fáze a postup. Tak vám sauna může sloužit k povzbuzení, k úplnému vyčerpání i na relaxaci. Ve svém základu má sauna 4 fáze – přípravná fáze, fáze prohřívání, fáze ochlazování a závěrečná fáze. Čili nejdříve se osprchujete, potom strávíte pár minut v sauně, znovu se osprchujete studenou vodou a na závěr si odpočinete v odpočinkové místnosti.
Spojení těchto fází nazýváme běh saunování. Několik běhů za sebou tvoří turnus saunování. Například někde stráví saunováním 90 minut, přičemž stihne 3 běhy během jednoho turnusu, někdo jen dva, jiný zase pět. Záleží na každém člověku individuálně. Právě podle počtu běhů v jednom turnusu rozlišujeme následující typy saunování:

  • dráždivé saunování – jeden pobyt v teple saunové koupele a následné ochlazení. Tento způsob má povzbudivé účinky na celý organismus, proto je velmi dobré, pokud po něm následuje nějaká aktivita, duševního nebo pohybového charakteru.
  • povzbudivé/tonizační saunování – dva běhy saunování. V podstatě má stejný účinek jako předchozí typ. Rozdíl je v tom, že uvolňující účinek se projevuje až po určité době. Tento typ je vhodný pro děti.
  • relaxační saunování – pokud chcete dosáhnout uklidňujícího, relaxačního účinku, zkuste tento typ saunování. Jde o opakování prvních tří fází saunování, přičemž závěrečnou odpočinkovou fázi si necháte až na úplný konec. Přináší fantastický fyzický i duševní relax. Předtím, než se půjdete saunovat, půl hodiny nic nedělejte. Tato sauna je ideálním způsobem relaxace po psychické i fyzické zátěži.
  • vyčerpávající saunování – čtyř- až pětinásobné opakování běhů saunování. Pokud zvolíte tento způsob, na konci saunování pocítíte úplný útlum, únavu, ospalost a malátnost, protože vaše nervově-svalová pohotovost se sníží. Tento typ sauny použijte, pokud se potřebujete odreagovat po náročné psychické zátěži. Usnete jako miminko.

Více než 5 běhů saunování určitě nezkoušejte, protože může dojít k rozvratu uvnitř vašeho organismu. To často vede až ke kritickému stavu.

Sauna je skvělým prostředkem ke zregenerování sil. Na  relaxačním alebo lázeňském pobytu si můžete zvolit vlastní komplexní program, nebo vám ho může doporučit lékař. Wellness procedury a metody dopomohou k  vaší úplné relaxaci.

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Přejít nahoru