Léčivé bahno ani vodu z piešťanských lázní už v obchodě neseženete

Lázně Piešťany jsou léčivými účinky své termální vody známé nejen po celém Slovensku, ale i v Evropě a v zámoří. Do tohoto pěkného lázeňského městečka se jezdí hlavně kvůli unikátnímu léčivému bahnu a minerální vodě, která už mnohým vrátila zdraví. Právě proto je symbolem lázní lamač berlí – léčí se zde zejména onemocnění pohybového ústrojí.

Bahno se v lázních Piešťany používá běžně při několika procedurách. Určitě jste už někde viděli fotky klientů nebo pacientů, kteří jsou na lehátku obaleni do mazlavé šedivé hmoty. Bahno se používá k lokálním nebo celotělovým zábalům. Kromě toho se ovšem dá využít ke koupeli. V Piešťanech si takovou lázeň můžete vyzkoušet spolu s dalšími klienty přímo nad pramenem, kde bahno tvoří dno bazénu.

Obchodní a marketingový ředitel Kúpeľov Piešťany Han Dieter Bergmann uvedl, že 26% klientů jezdívá na léčebné pobyty přes zdravotní pojišťovny z České a Slovenské republiky. Zahraniční klientela tvoří 57% zájemců o lázeňskou léčbu a zbylá procenta tvoří domácí klientela samoplátců. Lázně Piešťany jsou oblíbenou destinací Čechů, Rusů, Němců, Rakušanů a mnoha dalších zahraničních hostů.

Až dosud bylo možné zakoupit si přípravky s obsahem piešťanského bahna a termální vody i mimo lázně Piešťany. Dodávka těchto produktů do obchodů a lékáren totiž byla ukončena.  Přitom výrobky lázní byly žádané už v 19. století, kdy byla v plechovkách rozesílány až do dalekého zahraničí. Tak bylo možné připravit si wellness oázu i doma. Piešťanské bahno se prodávalo ve dvou formách – ve formě lisované kostky pod názvem Pi.-Qa. nebo ve formě piešťanských kompresí, z nichž nejznámější je tzv. Gamma-kompres (ve tvaru jehlanu). Pi.-Qa. kostka vážila přibližně 2,2 kg.

Jak se taková domácí bahenní procedura připravovala? Bahno se ve vhodném hrnci nebo lavoru spolu s vlažnou vodou rozmíchalo holýma rukama. Potom se na sporáku za občasného míchání zahřálo na předepsanou teplotu. Po přípravě se aplikovalo na postižené části těla po dobu 15-40 minut. Následně se odstranilo a po zopakování procesu bylo možno ho znovu použít, dokonce až třicetkrát bez ztráty léčivého účinku. Piešťanská voda se prodávala v lahvích. Dnes je však jedinou možností, jak vyzkoušet zázračné účinky piešťanských pokladů, absolovovat relaxační nebo lázeňský pobyt. Tak neváhejte a přijeďte si sem odpočinout!

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Přejít nahoru