Mohou vás masáže zbavit bolesti?

Na masáže lidé chodívají kvůli uvolnění a relaxu. Podporují také produkci energie v buňkách, takže se po ní cítíte plný energie a vitality. Navíc ve spojení se zábalem se tyto účinky ještě násobí. Ale věděli jste, že masírování má i účinek podobný účinkům tabletek proti bolesti? Podle kanadského výzkumu mají masáže i protizánětlivý efekt.

Výzkumu se zúčastnilo jedenáct dobrovolníků. Experiment spočíval v tom, že tito dobrovolníci běželi na páse přibližně 70 minut, dokud neměli pocit úplného vyčerpání. Hned potom jim byla provedena biopsie svalů na nohou, přičemž jedna noha byla před cvičením vymasírovaná a druhá ne. Po 2,5 hodinách biopsii zopakovali.

Vzorky z biopsie byly podrobeny analýzám a z těch vyplynulo, že svaly namasírované nohy měly menší známky zánětu než svaly druhé, nenamasírované nohy. Vykazovaly také vyšší produkci energie v buňkách než ty, které masáž neabsolvovaly. To, jak pomáhají masáže proti bolesti, je podobné mechanismu, jakým působí analgetika a protizánětlivé léky. Tento výzkum byl vůbec prvním, při kterém byly zkoumány účinky masáže na úrovni buněk a molekul. Vědci se domnívají, že tyto výsledky mohou pomoci pacientům, kteří trpí chronickými záněty nebo svalovými problémy.

Vyzkoušejte i vy na vlastní kůži blahodární účinky maasáže. Relaxační i lázeňské pobyty jsou pro to jako stvořené. Navíc si během nich můžete užít relax a wellness na mnoho různých způsobů.

ze to trvalo celu noc

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Přejít nahoru