Pozor na lymfatické otoky

Věděli jste, že tak jako stromy mají mízu, i naše tělo má „svoji mízu“ – lymfu? Během dne dokáže lidské tělo vyprodukovat 2-3 litry této tekutiny. Někdy ale i 10krát víc. Lymfa je bezbarvá tekutiny, která se tvoří z krevní plazmy a proudí v lymfatických cévách. Je důležité, aby tok lymfy nebyl narušen, protože lymfatický otok, tzv. lymfedém, patří mezi chronická onemocnění, která se nedají zcela vyléčit.

Možná jste ani netušili, že lymfa vůbec existuje. Pokud jste někdy měli angínu, lékař vás vyšetřoval tak, že nahmatával oblast krku, protože právě tam se nacházejí lymfatické uzliny. Celý lymfatický systém se skládá z lymfatických cév a uzlin. Uzliny se zvětšují a způsobují bolest zejména, když jste nemocní. Kromě krčních uzlin známe i podpažní, slabinové nebo zákolenní. Lymfatický systém má zejména imunologickou funkci. Působí jako filtr toxinů a škodlivých látek v buňkách; zároveň buňky vyživuje. Uzliny zachytávají a pohlcují cizorodé částice, brání vzniku choroboplodných zárodků a jsou místem tvorby protilátek.

Jak vzniká lymfatický otok

Činnost lymfatického systému zajišťují stahy svalů a kostrové svalstvo. Při poruchách transportu lymfy vzniká otok (edém) – tedy lymfedém. Takový otok vzniká dvěma způsoby – jako vrozená porucha lymfatického systému, která se však můe projevit až v pozdější pubertě nebo dospělosti, nebo následkem poškození lymfatických cest. Častým případem je například vznik otoku po překonání rakoviny prsu, kdy bylo nutno odstranit prs spolu s uzlinami pod paží. Lymfatické cesty mohou být poškozené i kvůli operacím, ozařování, úrazům, opakovaným nebo chronickým zánětům nebo zhoubným onemocněním.

Lymfedém bývá obvykle chladný, nebolestivý a světlý. Postupem času se stává tuhým. Mohou si vyskytnou i houbové a bakteriální infekce. U pacientů s křečovými žilami se otok projevuje trochu odlišně – z kotníků se šíří směrem nahoru. Pacientům s křečovými žilami velmi pomáhá, mohou-li si nohy položit do zvýšené polohy. Z tohoto stavu však může vzniknout i vážnější lymfedém. Lymfatický otok způsobuje chronický zánět a může vyústit až do nádorového bujení. Lidé, kteří tímto otokem trpí, mívají problém koupit si vhodné oblečení a obuv. Otok se léčí většinou pomocí elastických návleků, speciálních cvičení, užívání léků, úpravy životosprávy a pomocí lymfatické drenáže – lymfodrenáže.

Lymfodrenáž

Technika, která se používá k odstraňování lymfatických otoků, se nazývá lymfodrenáž. Kromě toho je výborným prostředkem i k stimulaci imunitního systému, povzbudí člověka při celkové únavě, ulevuje od bolestí hlavy a využívá se i na jiné kosmetické účely. Lymfodrenáž je jemná masáž, která nesmí způsobit pocit bolesti. Lymfodrenáž se používá i jako součást lázeňských nebo léčebných pobytů. Pomáhá také odstraňovat celulitidu a slouží ke zkrášlování dekoltu a tváře. Na výběr jsou i různé přístrojové lymfodrenáže.

Kontraindikace lymfodrenáže

Mezi kontraindikace lymfatické drenáže patří: nedoléčená zhoubná onemocnění, akutní bakteriální infekce, žilní trombóza, horečnaté stavy, hypertyreóza (zvýšená činnost štítné žlázy). Relativní kontraindikací je srdeční selhávání, astma, chronická bronchitida, dekompenzovaná hypertenze a ischemická choroba srdeční.

Pokud máte pocit, že vám začínají otékat končetiny, vyhledejte raději lékaře a začněte s léčbou hned, protože zbavit se tohoto problému bude velmi těžké. Zajeďte si na lázeňský nebo relaxační pobyt a vychutnejte si masáže a další procedury. Nechte rozproudit krev a lymfu v těle!

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Přejít nahoru