Trendy v léčbě psoriázy – lokální ošetření pokožky

Původní léčba psoriázy se omezovala pouze na to, aby pacientům ulevila od svědění pokožky a od bolestí. Dnešní medicína má k dispozici o hodně pestřejší paletu léčiv i cílenější metody, které účinně pomáhají zmírňovat nejen kožní příznaky tohoto onemocnění. Chcete vědět, co je v oblasti léčby psoriázy nového? Čtěte dál a dozvíte se víc o lokální (místní) terapii.

Lokální léčba znamená aplikaci léčiv přímo na postižená místa pokožky. Tímto způsobem se dá udržet onemocnění pod kontrolou přibližně v 70 % případů. Je vhodná pro všechny pacienty trpící psoriázou. Pro ty s lehčím postižením se používá jako základní  léčba. Pro pacienty, jimž se psoriáza projevuje na více než 10 % těla, představuje doplňkovou léčbu.

Lékař ordinuje lokální terapii každému pacientovi, u něhož byla psoriáza zjištěna nedávno. Pro pokožku lidí trpících tímto onemocněním je důležité, aby byla zanícená místa pravidelně i několikrát denně natírána vhodnými přípravky. V lékárnách se dají běžně sehnat i všelijaké natírací krémy nebo masti s příjemně změkčujícími a protizánětlivými složkami. Je důležité poslouchat rady lékaře a informovat ho o používaných krémech, aby nedošlo k nevhodné kombinaci léků a mastí, která by mohla způsobit problémy.

Co opravdu pomáhá?

Základními léčivy jsou přípravy s obsahem kortikoidů a derivátů vitamínu D. V obou skupinách se nabízí množství preparátů a nedá se určit, který je nejlepší. Ideální je léčiva kombinovat. To znamená střídat léky z obou skupin v různých léčebných režimech během dne nebo týdne podle aktuálního zdravotního stavu pacienta. Lékař určuje optimální typ léčivého základu, tedy budou-li prospěšnější masti, mastné krímy, mléka, roztoky, šampóny, gely apod. Masti a krémy jsou vhodnější na tělo, ostatní přípravky zejména do vlasů, záhybů a ochlupených partií.

Všeobecně jsou všechny typy uvedených léčiv tolerovány velmi dobře, pokud jsou používány na základě doporučení lékaře. Výjimečně se může vyskytnout lehké zarudnutí, pálení nebo svědění v místě aplikace, ale tyto potíže jsou velmi zřídkavé. Léky s obsahem kortikoidů se nesmějí používat každý den, jinak by mohlo dojít například ke ztenčení kůže, vzniku rozšířených cévek, na tváři k projevům akné a k jiným nežádoucím účinkům. Před dlouhodobým užíváním ale varují všechny informační letáky a lékaři je v tomto režimu nikdy nedoporučují.

Čekajú psoriázu novinky?

Už nyní jsou ve fázi vývoje nebo testování preparáty s obsahem doposud nepoužívaných účinných látek. Kritériem nových léků na psoriázu je vyšší účinnost bez nežádoucích vedlejších účinků na pacienta. Zda nějaký z nových léků výrazně předčí látky používané nyní, lze dnes jen těžko odhadnout. To ukáže až čas a dlouhodobé klinické testování.

Lázně nabízejí lázeňské pobyty, které působí při léčbě psoriázy jako balzám. Přinášejí dlouhodobou úlevu a ve spojení s relaxačními procedurami pacienti zažívají oázu klidu a odpočinku. Na výběr jsou i relaxační pobyty, při nichž zrelaxuje tělo i duše.

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Přejít nahoru