Zázrak jménem rašelina

Rašelina je jedním z oblíbených prostředků lázeňských procedur. Její léčivé účinky jsou známy už celá staletí. Je to organická hmota,která vznikala tisíce let už od čtvrtohor. Jedná se o nejmladší formu uhlí, která se řadí mezi nerosty. Patří mezi přírodné usazeniny, které vznikají rozkladem různých rostlin, mechů a stromů ve vlhkém a močálovém prostředí bez přístupu kyslíku. Během tohoto dlouhého období se v ní nahromadilo velké množství látek a minerálů, které mají léčivý účinek nejen na pokožku, ale i na celé tělo.

V lázních se rašelina používá na několik různých způsobů. Rašelinové zábaly, obklady, masy a koupele jsou ověřenými tipy pro zdravější tělo už po celé generace. Rašelina je známá svým hřejivým efektem. Skrývá v sobě obrovské množství stopových prvků, minerálních živin a jiných látek, díky nimž je lidský organismus zdravější a svěžejší. Velmi snadno se vstřebává do pokožky, čímž ji intenzivně vyživuje, obnovuje a prokrvuje. Má vynikající antibakteriální a detoxikační účinky.

S jakými problémy vám rašelina pomůže?

Tato tisíciletá hmota působí pozitivně na několik typů problémů a těžkostí. Její léčivé účinky se projevují například při těchto onemocněních:

  • revma, bolesti kostí a kloubů,
  • nervová onemocnění
  • artróza,
  • onemocnění dýchacích cest,
  • pomáhá zlepšit činnost svalstva a kloubů,
  • kožní onemocnění jako jsou ekzémy, lupénka, akné
  • urologická a gynekologická onemocnění,
  • choroby trávicího systému.

Ale pozor, rašelinové procedury určitě nejsou doporučovány osobám, které trpí srdečními a cévními onemocněními, které prožily mozkovou příhodu, onkologickým pacientům a těhotné ženy. Kromě léčivých účinků má rašelina i zkrášlující a omlazující efekty. Proto ji využívají i mnohé kosmetické salóny. Pokožku hydratuje, regeneruje, zpomaluje její stárnutí, a tím i riziko tvorby vrásek.

Jak procedury probíhají?

Rašelinový zábal se může aplikovat na celé tělo, většinou se však používají spíše lokální zábaly. Na místo, které má být ošetřeno, se přiloží rašelinová směs. Na tuto směs se položí vyhřátý polštářek nebo poduška, a většinou při teplotě 60°C se nechá působit přibližně půl hodiny.

Rašelinová koupel probíhá tak, že do termální vody se přidá rašelina. Ta se ve vodě rozpustí a pacient v takové lázni relaxuje asi 15 až 20 minut. Po lázni se zájemce přesune do relaxační místnosti na lehátko, kde zabalený v teplé dece nerušeně odpočívá, zatímco v jeho organismu důležitá látková výměna.

Domácí lázně

V případě, že nemáte možnst nebo čas zajet si do lázní a dopřát si celou sérii rašelinových procedur, skočte do lékárny a kupte si rašelinový balíček pro domácí použití. Na těchto produktech najdete i návod k použití. Takhle si můžete připravit luxusní relaxační koupel ve vlastním domě nebo bytě. Nemějte strach, že by se vám mohl ucpat odtok. Tato forma rašeliny je rozdrcená na jemné kousky, takže obavy nejsou namístě.

Rašelinové procedury využívají i lázeňská zařízení, jako jsou Lázně Dudince, Lázně Sklené Teplice, Lázně Sliač, Lázně Piešťany, Bardejovské lázně a mnohé další. Vydejte se na lázeňský nebo relaxační pobyt a udělejte i vy něco pro své zdraví!

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Přejít nahoru